Jardins en primavera

Can Rigal, Parc Cervantes, Castell de l’Oreneta

Aquesta és la descripció de la caminada urbana que es va portar a terme el dijous dia 18 passat, a partir dels textos preparats per Jordi Giménez i Ramon Bertran, de l’espai Esquerra de l’Eixample, que actuaven de guies de l’activitat.

Es pot veure el traçat de l’itinerari en el vincle següent de Google Maps.


Els espais verds de Barcelona són els pulmons de la ciutat. Els parcs i jardins poden ser de diferents tipus: històrics, temàtics, urbans i forestals. Descobrir les característiques de cadascun d’ells és força interessant.

Barcelona té exemplars d’arbres, palmeres i arbustos molt valuosos tant per la seva antiguitat, raresa i qualitats estètiques, com pel seu valor històric.

El seu conjunt permet conèixer la història de la ciutat des dels seus inicis després de la revolució industrial, passant per l’Exposició Universal de 1888 i l’Exposició Internacional de 1929, fins arribar a l’època contemporània, sense oblidar els Jocs Olímpics.

En el cens actual s’hi arriben a comptabilitzar fins a 64 indrets entre parcs, jardins i el Mirador de l’Alcalde.

Recorregut

Al document en format pdf, distribuït als assistents, hi ha les imatges de l’itinerari, numerades segons s’hi explica a continuació.

 1. Palau de Congressos de Catalunya.

És prou conegut el qualificatiu Barcelona, Ciutat de Fires i Congressos i per aquest motiu ha hagut d’oferir espais on poder desenvolupar i acollir tot aquest volum de gent d’arreu del món que cada any ens venen a veure i al marge de la seva activitat científica o comercial poden marxar amb el bon gust de boca que els deixa la seva estada a casa nostra.

En la actualitat la ciutat disposa de quatre grans palaus per fer front alhora a qualsevol esdeveniment, com són:

 • El Palau de Congressos de Montjuïc (el més veterà).
 • El Palau de Congressos Fira II, a l’Hospitalet (el més gran).
 • El Palau de Congressos del Fòrum.
 • El Palau de Congressos de Catalunya (l’únic que és de la Generalitat).

Aquest darrer té un espectacular auditori de 2027 butaques, una sala d’exposicions  de 2.050 m2, a més de les diferents sales per a debats o sessions de treball.

 1. Entrada principal al Palau.
 2. Hotel Juan Carlos I.

De la famosa cadena Fairmont, d’abast internacional, però que a Espanya solament té aquesta instal·lació. Disposa d’un cuidadíssim jardí i 432 habitacions de luxe.

 1. Aigües de Barcelona.

Aquesta seu és la responsable de l’aigua que bevem, car en aquest centre si fan tots els controls que tenen relació amb l’aigua mercès als seus controls de qualitat.

El laboratori és un centre de referència que garanteix l’òptima qualitat de l’aigua subministrada en els municipis en què Aigües de Barcelona és responsable de l’abastiment. En aquest laboratori s’hi fan tota mena d’anàlisi, dóna servei d’assessorament i porta a terme investigació aplicada vers qualsevol tema relacionat amb la qualitat de les aigües.

150 anys avalen l’experiència d’aquesta empresa i com no podia ser d’altra forma ha volgut fer un reconeixement a la famosa col·lecció de la font Wallace.

 1. Dues piscines.

Amb els seus brolladors corresponents complementen un recinte que sense aigua a la vista quedaria un xic mancat de contingut i s’allunyaria del seu entorn natural.

 1. Parc de Can Rigal.

L’àrea del parc està compartida per Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. El 2012 s’inaugurà la part barcelonina de dues hectàrees i resta pendent la urbanització de la zona de l’Hospitalet, de sis hectàrees. És un parc de disseny modern, on sobresurten uns panells solars  que alhora de produir energia serveixen d’elements estètics del conjunt, perquè tenen una aparença escultòrica.

 1. Parc. Vista parcial (1).

El parc té dues zones diferenciades, una de pins i alzines, com si fos una continuació de la serra de Collserola i un prat amb diverses plantacions de formes geomètriques, poblades d’arbres caducifolis.

 1. Parc. Vista parcial (2).

El camí central presenta diverses àrees de descans i diferents tipus de parterres i és on més es pot valorar les pèrgoles amb les famoses plaques fotovoltaiques.

 1. Seu central del Racc.

El “nostre” és el qualificatiu que potser més  li pot escaure, al nostre modest entendre, que d’un club de l’automòbil, ha passat a ser un referent en el món de la conducció, la seguretat vial i la confiança de tots els seus afiliats, sense oblidar-nos del seu prestigi internacional i del pes que avui en dia té amb tot el referent a la seguretat viària.

 1. Parc de Cervantes.

Ubicat en la zona que abans es trobava el torrent Estela, el cual transportava l’aigua que baixava del dipòsit de Sant Pere Màrtir. Dissenyat per Lluïs Ridor, llavors del Servei Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona, fou inaugurat el 1965 (tot just ha fet el 50è aniversari) i està dedicat a l’escriptor Miguel de Cervantes Saavedra.

La universalitat i fama del parc ha estat motiu per rebre la distinció més important a nivell mundial del Award of Garden Excellence.

 1. Serenitat.

Escultura d’Eulàlia Fàbregas de Sentmenat, col·locada en commemoració dels “25 anys de pau franquista” se la coneix també com dona agenollada o xata  (per un cop al nas). Es tracta d’un nu de tradició noucentista i inspiració mediterrània.

 1. Memòria històrica.

El pont de Ravensbrück, en memòria de les dones deportades  als camps nazis. Es calcula que per aquest pont van passar de 70.000 a 90.000 dones per anar al camp d’extermini.

 1. Zona de concurs.

En realitat els roserars estan en floració permanent pràcticament des de l’abril fins al novembre, tot i que entre maig i juny assoleixen el zenit de la floració, que atorga a aquest parc una singular bellesa. Cada any se celebra en aquest parc un concurs de roses noves, que són batejades amb diversos noms pels seus creadors.

Un dels rosers d’aquest parc, concretament una Rosa de Bambú, està titulat amb solidaritat amb el Japó, i en record de les víctimes del tsunami ocorregut l’11 de març de 2011, en aquell país asiàtic.

 1. Camí del Roserar.
 2. Roserar

Les roses més característiques “escampades per tot el roserar són: Rosa Gàl·lica, Centiflora, Alba, Moschata, Rugosa, Pimpinelifòlia, Chinesis, etc.

 1. Rombes bessons.

Escultura d’Andreu Alfaro, realitzada el 1977. Es tracta de dos rombes bessons, formats per diverses barres compostes per línees formades per generatrius, a l’estil del constructivisme de les primeres avantguardes.

 1. Adam.

Escultura de Jacinto Bustos Vasallo, realitzada en pedra artificial i placa de llautó de 1968 i col.locada al parc el 1993. Es tracta d’un nu masculí, en posició reclinada , d’estil clàssic.

 1. Roserar i pèrgola.

Com a colofó d’aquesta visita, una passejada per aquest indret tant acollidor com no és altre que la pèrgola, ens conduirà altre cop al brogit de la ciutat.

 1. Esade.

Institució acadèmica de fama internacional per a màsters empresarials.

 1. Parròquia Maria Reina.

Construïda entre 1922 i 1936 per l’arquitecte Nicolau Rubió i Tudurí, d’estil neorenaixentista.

 1. Hort urbà.

Insòlit per la ubicació.

 1. Conjunt del Monestir.

El Reial Monestir de Pedralbes és un conjunt monumental d’estil gòtic fundat pel rei Jaume II i per la seva esposa Elisenda de Montcada l’any 1326. Una missa solemne donà inici a la vida monacal. És regentada per una comunitat de monges clarisses.

 1. Castell de l’Oreneta.

D’aquest parc inaugurat el 1978 i restaurat el 1993 per Patrizia Falcone, es troba en les estivacions de Collserola, per aquest motiu podem afirmar que es tracta d’un parc forestal on encara perseveren els garrofers.

L’arbre més singular és un eucaliptus centenari i catalogat com arbre d’interès local.

Antigament en aquest indret hi havia un castell, del que en queden algunes restes.

El conjunt del castell i una masia (can Bonavista) és originari de 1910, però es destruí en la guerra civil. Ambdues finques (la masia i el castell) foren adquirides per la Creu Roja per a construir-hi un hospital, però l’operació no arribà a bon port. Fou aleshores quan els terrenys foren comprats per l’Ajuntament de Barcelona.

Com a singularitats del parc, al marge de les diferents zones infantils, per esplai de la canalla, hem de destacar una pista de ponis i un circuit de trens en miniatura inaugurat el 1981. El recorregut del tren és de 636 m i travessa tres túnels, dos ponts i un viaducte metàl·lic. També hi ha àrees de picnic i taules de ping-pong.

 1. Mirador del Parc.

Fotografies

Són d’en Felip Carcolé, el qual ens convida a veure el seu àlbum situat a Google Fotos.

S’obre fent clic damunt del vincle indicat.

Aquesta entrada s'ha publicat en cròniques i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Jardins en primavera

 1. Victòria Salabarnada Torras ha dit:

  Felicitats als organitzadors i també a Felip Carcolé per les precioses fotos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.