Caminada per l’Hospitalet centre

El passat dijous, abans-d’ahir, dedicàvem el matí a passejar per una part del districte primer, un dels sis en què està dividit administrativament el municipi, i concretament el barri que porta el nom de Centre.

Tan a prop com és d’on vivim, tan ben comunicat ara i la majoria dels assistents desconeixem sorprenents racons d’aquesta important població que és la segona ciutat més poblada de Catalunya a continuació de Barcelona. Per acostar-nos i descobrir més detalls podem visitar el web de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. A partir d’aquí podrem saber una mica més de la seva història, les dades de població i els equipaments de què disposa.

CanBuxeresP1160959En Ramon Bertran coneix molt bé la ciutat perquè hi dedica setmana darrera setmana una part del seu temps com a voluntari de l’associació Gent de Pau. Aquesta és la causa d’haver tingut la idea proposant i preparant, fins a portar a terme l’activitat amb l’objectiu assolit de compartir amb tots nosaltres i fer-nos descobrir els racons alguns insòlits que coneix, però desconeguts per nosaltres. Ell, juntament amb en Jordi Giménez, ambdós de l’espai Esquerra, fan de guies del grup.

Afortunadament la jornada es presenta assolellada; resulta un bon dia de primavera. Gràcies a això podem fer la caminada de forma agradable i gaudir de les explicacions de cada un dels punts visitats.

Notes:

Les fotos que va fer Mercè Peiró durant la caminada, les ha compartit penjant l’àlbum a Google + on les pot veure qui estigui interessat, sense deixar passar gaire temps.

Fent clic sobre el vincle Instamaps -una aplicació de l’ICGC Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya– trobareu els marcadors dels llocs que formen part del recorregut, calculat aproximadament en 3800 m.

Recorregut

 1. Rambla Just Oliveras

La Rambla de Just Oliveras és un dels espais públics que més destaquen del barri i de tota la ciutat de l’Hospitalet. És un punt d’encontre i una de les principals zones d’oci. El passeig creua el barri de nord a sud i s’hi pot trobar terrasses, botigues, l’Auditori Barrades i l’Acollidora. A partir del carrer Major canvia el seu nom i passa a ser la Rambla de la Marina.

 1. Carrer antic
  Parral

Aquesta és una mostra de carrer del nucli inicial de la ciutat.

 1. Cases Barates
  Rambla Just Oliveras 77-79

El Modernisme va ser un moviment artístic que va influir molt en  l’arquitectura de principis del segle XX. Tots coneixem, per exemple, les obres de Gaudí a Barcelona. Però ell no va ser l’únic arquitecte modernista. A l’Hospitalet trobem algunes obres importants de Ramon Puig i Gairalt, arquitecte municipal.

 1. Casa unifamiliar singular
  carrer Bruch 18

Aquesta casa unifamiliar aïllada és l’únic exemple d’aquesta tipologia edificatòria que resta al centre de l’Hospitalet. Sembla que la seva construcció es dugué a terme a principi dels anys 20 del nostre segle, encara que no s’ha localitzat el projecte original i es desconeixen les seves característiques i autoria.

 1. Casa Sanfeliu
  Rambla Just Oliveras, 49

Edifici projectat per Puig Gairalt l’any 1928. És una interessant mostra d’arquitectura influïda per l’art Deco. Podem veure elements ornamentals constituïts per figures geomètriques i unes originals estructures semblants a un embigat coronant la casa.

 1. Centre Catòlic
  Rambla Just Oliveras 30-34

Fundat l’any 1904 per Santiago Oliveras va tenir la seva primera seu al carrer de l’Església. L’actual es va construir l’any 1926. És un edifici d’estil classicista, amb la façana principal coronada amb un timpà i un balcó central molt atípic, flanquejat per dos òculs.

 1. Torre d’aigua
  Plaça del Repartidor

Obra del 1867, restaurada el 1927. Font amb torre de planta quadrada amb la part superior i la decoració obrades en maó vist i una teulada a quatre aigües feta en teula plana de diferents colors. L’edifici de Correus que hi ha a la mateixa plaça està en restauració.

 1. Xalet Isern
  Plaça del Repartidor 8

Domicili del Dr. Jaume Isern i Hombravella (el Masnou 07-08-1869 – l’Hospitalet de Llobregat 01-05-1936). El curs 1889-1890 era vicepresident de la secció de Medicina del Centre Catalanista. Delegat de la Unió Catalanista a l’Hospitalet. En algun document consta també el seu cognom com Ysern. Fill del mariner Josep Isern i Maristany. El seu fill Jaume Isern Rabascall, llicenciat durant la guerra, passà a l’exili i presidí el Centre Català de Caracas. Avui és la seu d’una Comissaria de la Policia Nacional.

 1. Conjunt de cases del s. XIX
  Carrer de Santa Bàrbara

Entre el carrer de l’Església i la Riera de la Creu hi ha el carreró de Santa Bàrbara. És un carrer de gran interès perquè conserva un conjunt de casetes adossades que es conserven inalterades des de la seva construcció al segle XIX. Són cases unifamiliars de planta i pis, a vegades denominades cases de cos, cobertes amb teulat a un sol aiguavés. Podríem veure-les com un precedent dels moderns xalets adossats.

 1. Palauet de Can Buxeres

Dintre del recinte del parc que porta el mateix nom.

 1. Parc de Can Buxeres

El parc compta amb diversos elements arquitectònics de gran interès. El més remarcable és l’antiga Casa Alta, masia del segle XVIII propietat de la família Alemany. El 1877 va ser adquirida per Lluís Buxeres, el qual va decidir reconvertir-la en palauet a començament entre 1901 i 1904.

L’enterrament de la sardina és un fet que posa fí al carnaval. Els amics de Gent de Pau, en desfilada per la ciutat i acompanyats per la Guàrdia Urbana, acostumen a enterrar-la al parc.

 1. Antic Escorxador
  Plaça de l’Escorxador

Antic emplaçament de l’escorxador. Ara ocupat en part per un modern poliesportiu.

 1. Can Riera
  carrer Xipreret 99

La casa, tot i que conserva elements antics, ha anat patint diverses transformacions al llarg dels segles. L’edifici està format per dos cossos. En destaca el portal adovellat de punt rodó i els finestrals de llinda recta, amb els brancals i l’ampit de pedra.

Ha estat totalment restaurada entre finals de 2010 i principi de 2011 i convertida en un centre d’interpretació i documentació de la història moderna de l’Hospitalet.

 1. Origen de l’Hospitalet
  carrer Xipreret

És sens dubte el carrer més emblemàtic de la ciutat, tant pels edificis antics que conserva com pel fet de ser l’origen històric de l’Hospitalet, que es remunta a l’època romana. En la seva actual configuració, el carrer es consolida a partir dels segles XVI-XVII. D’aquella època s’ha conservat el gran casal senyorial de ca n’Espanya, l’Harmonia o la casa dels Finestrals Gòtics. La resta d’edificis del carreró són casetes de planta i pis amb pati al darrera, edificades durant els segles XVIII i XIX. Al carrer s’obren petits carrerons sense sortida que antigament eren els patis comunitaris on hi havia els safareigs i els pous.

 1. Casa Espanya
  carrer Joan Pallarés 38

Edifici de planta rectangular amb els tres pisos característics de l’arquitectura civil de l’època. La façana, restaurada el 1969, conserva el seu aspecte de palauet renaixentista, amb el portal adovellat al seu centre. A la planta noble hi ha tres balcons amb muntants i llindes de pedra decorades amb relleus de tipus conopial i els escuts esculpits dels seus antics propietaris, la mitja lluna dels Llunell i la roda de molí dels Molines. Al pis superior destaquen dos grups de tres finestres d’arc rebaixat, a banda i banda d’un matacà central. És la seu del Museu de l’Hospitalet i de l’Arxiu Històric.

 1. Talaia i Ateneu (l’Harmonia)
  plaça de Josep Bordonau

Torre de vigilància construïda en una època on sovintejaven els atacs corsaris a la costa catalana. Formava part de l’antic mas Modolell de la Torre, situat a la sortida del poble, cap a Cornellà. Va ser construïda el 1587 i traslladada al seu actual emplaçament, el carrer del Xipreret, el 1972, quan es va enderrocar la masia. És una torre de planta quadrada, de cinc pisos.

 • L’Harmonia
  Plaça Josep Bordonau, 6

Edifici del 1595 que va formar part de la finca de Torre Blanca, origen de l’actual ciutat, adquirida al segle XIV per una de les nissagues més importants de l’Hospitalet, els Oliver. És un edifici de planta quadrada i tres pisos, amb les característiques pròpies de les cases senyorials renaixentistes. Té galeria de solana amb arcs seguits de punt rodó, portal adovellat, finestrals amb llindes esculpides i una torreta circular amb funcions de guaita en una de les cantonades. El nom de l’Harmonia és el de l’entitat que va ocupar l’edifici des del 1866. Ha estat restaurada i convertida en la seu de l’Ateneu de Cultura Popular.

 1. Casa de la Vila
  plaça de l’Ajuntament

L’actual edifici central de l’Ajuntament va ser construït entre els anys 1894 i 1895 arran de la donació testamentària d’un dels més importants prohoms de la ciutat, el periodista, empresari i filantrop Rossend Arús i Arderiu. L’edifici va ser ampliat durant els anys trenta del segle XX per Ramon Puig Gairalt. Al seu davant, la plaça de l’Ajuntament és el resultat de l’agregació de quatre espais menors, iniciada el 1868 amb l’enderroc de la paret de l’hort del rector i del pont de la rectoria, i conclosa després de la guerra civil a conseqüència de la destrucció de l’antiga església i de les cases que hi havia just al davant de l’Ajuntament.

 1. Santa Eulalia de Mérida
  plaça de l’Ajuntament

L’església de Santa Eulàlia de Mérida té el seu origen al segle XV, quan el nucli de la Pobla d’Hospitalet té ja una cinquantena de cases i una personalitat diferenciada del nucli més antic de Provençana. La primera església va ser substituïda entre 1580-1600, moment de gran esplendor al poble, per un temple nou, guarnit amb bells retaules (en part conservats al Museu d’Història de l’Hospitalet). L’edifici, però, va ser completament destruït l’any 1936. L’edifici actual es va construir entre 1939 i 1947.

 1. Botiga Nova
  plaça de l’Ajuntament 9

Nascut a l’Hospitalet i arquitecte municipal de la ciutat, Ramon Puig Gairalt està considerat un dels grans renovadors de l’arquitectura catalana post modernista. En aquesta casa, del 1912, evidencia una clara influència de la denominada Secessió Vienesa.

 1. Monument a la Sardana
  plaça de l’Ajuntament

El monument representa un músic tocant la tenora. L’Hospitalet va ser Ciutat Pubilla de la Sardana l’any 1966.

 1. Casino del Centre
  Prat de la Riba 337-339

L’entitat va ser fundada l’any 1873 i és una de les més antigues i emblemàtiques de l’Hospitalet. L’edifici, de planta i pis, és de tipus acadèmic, amb elements ornamentals de tipus clàssic, com les pilastres o els frontons que coronen les obertures del pis principal.

 1. Monument a Rafael de Casanova
  Rambla de la Marina, davant de Ca n’Arús

Escultura amb forma de columna, acabada a la part superior amb formes trencades i irregulars. La columna arrenca d’un bloc trapezoïdal amb cantells irregulars i amb la inscripció, en el qual estan tallades unes formes que representen arrels i que a mida que pugen cap al monòlit, es converteixen en les quatre barres de la senyera catalana. Al mig de les barres hi ha un bust esculpit del rostre de Rafael de Casanova.

 1. Ca n’Arús
  Rambla de la Marina, 415

La casa i jardí de Ca n’Arús s’ha mantingut com un veritable oasi al bell mig de les modernes construccions que han anat conformant el paisatge urbà del tram de la Rambla de la Marina i els carrers Provença, Santa Anna i avinguda del Carrilet.

 • Monument a Lluis Companys
  plaça de Lluis Companys

Escultura formada per 57 columnes de ferro galvanitzat, rematades amb una mena d’àmfora de color marró-verd oxidat.  Hi ha també una esfera de ferro rovellat amb un forat per mirar-hi a dins, cobert per una finestra circular de ferro i vidre, cargolada a l’esfera. A dins de l’esfera, sobre una placa metàl·lica, hi ha un gravat de la imatge de Lluís Companys. Finalment, hi ha una caixa de ferro rovellat amb tapa de vidre, tancada per sis cargols i amb aïllament a la tanca amb un paper escrit a màquina a l’interior.

Escrit dins la caixa de ferro: “Els anys de la nostra vida formen una espiral que a mida que ens endinsem cap al seu inevitable centre, la distància entre ells és més curta. Vivències i records composen l’essència que guardem gelosament en ampolles. Aquestes 57 columnes, son el llegat d’una vida, una per cada any que ha estat entre nosaltres. A Lluís Companys, que per damunt de tot, va ser un home”.

Les columnes estan situades formant una espiral a l’interior d’un espai enjardinat amb gespa i específicament habilitat per a la instal·lació. L’espiral forma un camí fins a arribar al seu centre. Aquest camí parteix o acaba a l’esfera de ferro situada al mig de les columnes. L’escrit es troba al davant de la instal·lació.

En aquest monument hi ha una placa instal·lada pels components de l’Associació Gent de Pau.

 1. La Farga
  carrer Barcelona 44

La història de la Farga es remunta a començaments del segle XX, quan el 1900 es van instal·lar les denominades Herrerías San José. El 1901 la indústria passa a mans dels qui més tard crearen Altos Hornos de Catalunya S.A., foneria en funcionament des del 1926 fins al 1982. Va ser una indústria capdavantera de la siderúrgia catalana, que es va distingir per la fabricació d’acers especials.

A finals del 1986 l’Ajuntament decidí comprar l’antiga factoria per uns 600 milions de pessetes. Actualment allotja un centre d’activitats i un centre comercial amb 55 locals i 1200 places d’aparcament, inaugurat el 2-4-1996.

Ramon Bertran és l’autor de la crònica d’aquesta caminada.

També ho és del full informatiu distribuït als assistents, que a través de l’enllaç anterior es pot obrir i desar en format digital.

Aquesta entrada s'ha publicat en cròniques i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.